søndag den 27. juli 2014

Sunde madtips uden PiS - Fisk er gååååådt !




I artiklen "Et hav af blæksprutter boltrer sig i Danmark" skriver Videnskab.dk søndag 27. juli 2014.

Artiklen nævner et "hav af [velsmagende og 10-armede] blæksprutter i danske farvande", som fiskerne bifanger men ikke bruger.

Kun blæksprutter med ti arme kan kaldes fisk
"På engelsk er sepia-blæksprutten kendt som ’cuttlefish’, men Kristian Vedel understreger, at en [8-armet] blæksprutte [som industrifiskeriets Sepia] ikke er en fiskeart."

En af de største almindelige blækspruttearter i Danmark er den 10-armede blæksprutte Todarodes. Ifølge Thomas K. Kristensen kan Todarodes blive op til omkring 80 centimeter lang, og dyrene bevæger sig ind i de danske farvande i store stimer."

Intelligent og svære at fange
"Forskerne nævner blandt andet også, at blæksprutter er intelligente dyr, som har et meget veludviklet syn og et avanceret hjertekar-system. Og så findes de altså lige her i de hjemlige farvande – men de er bare svære at finde, påpeger Kristian Vedel.

»Man skal være ret heldig for at finde dem. Det er ikke som i troperne, hvor man bare kan dykke ned og så dem – tætheden er ikke lige så stor herhjemme. Men man hører af og til om dykkere herhjemme, som ser dem på havbunden, og i maven på torsk finder man ofte små tiarmede blæksprutter,« siger Kristian Vedel og tilføjer: Så de er derude.




--
Som overskriften viser, tænkte PS-redaktøren straks på fiskehandleren i Astérix.
Især blæksprutter med 10 arme med giver protein og omega-3 olierne EPA og DHA men ikke mættet fedt.
Helst med ti arme og med en stor krop til dejfri ovnbagning, stegning eller fiskesuppe ...
Hvis man kan fange dem trods deres 9 hjerner ...





Note om kilder mv.
Som rige kilder på repræsenterer fisk og skaldyr en af de bedste højproteinfødevarer.
Fisk og skaldyr er nogle af de sundeste animalske fødevarer, du kan spise, og de repræsenterer fundamentet i ’Stenalderkost FOR SPORTSFOLK’, fordi de er rige kilder på de helbredende langkædede omega-3-fedtsyrer kendt som EPA og DHA.
Det er rigtigt, at skaldyr indeholder meget kolesterol, men den gode nyhed er, at vi ikke behøver at undgå dem. Det viste sig nemlig, at kostens kolesterol har en meget lille effekt på blodkolesterol, når fødevarens totale indhold af mættet fedt er lav.
Tabel 11.3 viser, at skaldyr har et meget lavt indhold af både mættet fedt og totalt fedtindhold, på trods af at de har relativt høje kolesterolkoncentrationer. Vi opfordrer dig til at spise så mange skaldyr, som du har lyst til.Her er en liste med fisk og skaldyr, der er vigtige elementer i enhver nutidig variation af stenalderkosten:

bl.a. Blæksprutte, tiarmet samt ottearmet





Kilder bla.
Berlingske Plus udgave nr. 5796236:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar